fabien van mook

 

<< | index | >>

Esperantologio / Esperanto Studies / EES

Verschenen in JEN nr. 158, blz. 17-18 (winter 2002).


Dit is de titel van een interessant tijdschrift over alle fenomenen met betrekking tot het Esperanto. Aan de orde komen taalkundige, historische, literaire, psychologische, sociologische en politieke aspekten van het Esperanto. Dat is zeker een hele mond vol. En het is ook behoorlijk wetenschappelijk. Maar toch een must voor degene die zich goed in het Esperanto wil verdiepen. Ik denk dat degenen die zich bezig houden met het informeren over Esperanto, ook interessante ideeën opdoen bij het lezen van artikels over sociologische en psychologische aspekten. Het voordeel van een dergelijk tijdschrift is dat de inhoud van de artikels nieuw is. Je vindt er dus informatie die niet altijd al in boeken te vinden is.

EES is een typisch tijdschrift uit het internettijdperk. Je kunt het namelijk gratis downloaden. Surf dan naar: http://www.math.uu.se/esperanto

Via Bambu (dat bijv. Kontakto drukte) wordt het overigens ook op papier uitgegeven. En dan kost het 22 euro voor een exemplaar.

Het tijdschrift wordt overigens gezien als een voorzetting van «Esperantologio» van Paul Neergaard, die tussen 1949 en 1961 alle zes afleveringen redigeerde. In het nieuwe tijdperk zijn nog maar twee afleveringen uitgebracht (in juli 1999 resp. in mei 2001). De artikels zijn in het Esperanto, Engels, Frans of Duits.

De eerste aflevering van EES stond voornamelijk in het teken van Paul Neergaard, en bevatte een biografie van hem en een artikel van hem uit 1984 over betekenisveranderingen van Esperanto-woorden. Verder waren er artikels over: de esentie van het «Fundamento de Esperanto», de «Gesellschaft für Interlinguistik», de fraseologie van het Esperanto, en de lettergreepstructuur van het Esperanto.

De tweede aflevering bevat een heel interessant artikel over de Esperanto-beweging in Tanzania en Togo van Heidi Goes (in onze blauwe brochure «Grenzeloos communiceren» komt zij ook aan het woord). Verder worden het spiritualisme en het Esperanto in Brazilië, en sociale en religieuze ideeën opgewekt door kunsttalen onder de loep genomen. Er zijn maar liefst vier recensies, te weten van de boeken «The grammar of Esperanto, a corpus-based description», «Grosses Wörterbuch Esperanto-Deutsch», «Grammatische Reduktion in Frankokreolsprachen und Plansprachen» en «Plansprache und Phraseologie».

Als je nóg meer over Esperanto weten wilt en in plantalen in het algemeen geïnteresseerd bent, verwijs ik maar naar de internet-site van de Esperantic Studies Foundation (http://esperantic.org/) en naar «Language Problems and Language Planning», een internationaal tijdschrift van uitgeverij Benjamins (http://www.benjamins.nl/jbp/journals/Lplp_info.html).

Veel esperantologisch leesplezier toegewenst!

Fabien van Mook


<< | index | >>

© Fabien van Mook