fabien van mook

 

<< | index | >>

Display voor de slimme energiemeter

Fabien van Mook, juli 2013.


Functie

Met een zogenaamde slimme energiemeter wordt het stroom- en gasverbruik gemeten en wordt deze automatisch en digitaal aan het energiebedrijf doorgegeven. In dit project is een display (figuur 1) ontwikkeld, waarmee de slimme energiemeter via zijn P1-poort wordt uitgelezen en waarmee het afgenomen elektrisch vermogen en gasdebiet (gemiddeld over 3 minuten, een kwartier en over een uur) worden weergegeven.

Figuur 1

Figuur 1

Figuur 1. Slimme-meterdisplay hangend aan de wand (boven), opengeklapt (onder).

Op het display verschijnen achtereenvolgens de volgende «bladzijden»:

Hardware

De slimme-meterdisplay bestaat uit (figuur 2):

Figuur 2

Figuur 2. Schema van de slimme-meterdisplay.

De gebruikte behuizing is een «assortimentsdoos» (164 x 31 x 101 mm3) met transparante klep, te koop onder artikelnummer 800000 bij Conrad.

Software

Het programma dat de microcontroller uitvoert, is in JAL geschreven, met hulp van gemodificeerde bibliotheken van Bert van Dam, Wouter van Ooijen en anderen:

Het programma vult het bijna gehele programmeergeheugen van de microcontroller. De huidige versie van het programma is nog «ruw» en er valt nog een en ander te verbeteren.

Referenties

Bert van Dam (2008). PIC Microcontrollers : 50 projecten voor beginners en experts. 2e druk. Beek: Uitgeverij Segment. Software via http://www.boekinfo.tk/ en http://www.elektor.com/picbert.

Bert van Dam (2010). 50 PIC Microcontroller Projecten : voor beginners en experts. Susteren: Elektor International Media. Software via http://www.boekinfo.tk/ en http://www.elektor.nl/50-pic-microcontroller-projecten-dutch.

Wouter van Ooijen. Wisp648 : an in-circuit flash PICmicro Programmer. http://www.voti.nl/wisp648/.

JAL:

Slimme energiemeters, informatie over het protocol via de P1-poort via bijvoorbeeld:


<< | index | >>

© Fabien van Mook