fabien van mook

 

Architektuur

Architecture parlante

Tijdens mijn studie heb ik in 1991 voor een vak een scriptie geschreven over drie zgn. «Revolutie»-architekten Boulée (1728-1799), Lequeu (1757-1825?) en Ledoux (1736-1806). Zij leefden zo rond de franse Revolutie, en hebben in de architektuurtheorie een speciale rol gespeeld in verband met algemene principes van hoe je zou moeten bouwen. Denk hierbij dan aan: «vorm volgt funktie» en de trits van Vitruvius, «commoditas, utilitas, firmitas, venustas, ...». Hun architectuur wordt «architecture parlante» genoemd, omdat zij het karakter en de funktie van een gebouw met elkaar willen vereningen. En daarnaast willen ze voor het volk bouwen en samen met het volk een nieuwe maatschappij opbouwen door het volk aan te spreken. Mijn scriptie gaat over hoe zij met funktie omgingen, en heeft daarom de titel Sprekende funkties gekregen.

Barrière de Monceau Barrière d'Orléans
Barrière de Monceau (Parc de Monceau, Paris) Barrière d'Orléans (Place de Denfert-Rochereau, Paris)
Barrière du Trône Barrière de la Vilette
Barrière du Trône (Place de la Nation, Paris) Barrière de la Vilette (Place de Stalingrad, Paris)

Claude-Nicolas Ledoux is van de genoemde drie architekten degene die het meest gebouwd heeft. Helaas bestaat het overgrote gedeelte van zijn gebouwen niet meer. De foto's die je boven ziet, heb ik in juni 1993 van de vier nog bestaande gebouwen in Parijs van zijn hand genomen. Het zijn vier van de 50 barrières die tussen 1783 en 1787 rondom Parijs gebouwd werden om tol te kunnen heffen.

Dat heeft hem niet populair gemaakt. Nadat het koninklijk gezag was omvergeworpen, heeft Ledoux zijn eigen hoofd kunnen redden door na te denken over republikeinse architektuur. In de gevangenis heeft hij zich gerealiseerd dat hij, ondanks dat hij architecte du Roi was, vaak openbare gebouwen had gemaakt. (Misschien was het eerder dankzij de opdrachten van de belastingdienst (barrières) en andere openbare lichamen!) Hij heeft niet alleen de tolhuizen rond Parijs op zijn naam staan, maar ook een stadstheater, een hoofdkantoor voor een belastingdienst en een fabriek voor het winnen van zout uit zoutwaterbronnen (dit was toendertijd ook iets dat de belastingdienst kontroleerde).

Hij filosofeert verder over het republikeinse bouwen, maakt tekeningen van openbare badhuizen e.d., komt vrij en redt zijn nek. Hij schrijft het op in een boek: L'architecture considérée sous le rapport de l'art, des moeurs et de la législation, 1804. Met name hierdoor is hij bekend geworden. Echter de stijl van Ledoux (nauwelijks versieringen, strakke geometrische vormen) wordt niet gevolgd door anderen. In de tijd van Napoléon geeft men de voorkeur voor meer romeins-achtige architektuur.

Enkele referenties en links:

Sprekende funkties
Fabien J.R. van Mook, 1991. Zie ook de referenties daarin.
Wikipedia: Claude Nicolas Ledoux
Het artikel in Wikipedia over Ledoux.
Le Doubs célèbre Ledoux 1806-2006
Het Conseil Général van het departement waarin Arc-et-Senans ligt, organiseert allerlei activiteiten naar aanleiding van de dood van Ledoux precies 200 jaar geleden.
Bicentenaire de la mort de Claude-Nicolas Ledoux (France 3)
Artikelen over Ledoux op de site van France 3 - regio France-Compté.
Ledoux
Anthony Vidler, Paris: Edition Hazan, Saline Royale d'Arc-et-Senans, 2005, traduit de l'anglais par Serge Grunberg.
Les architectes de la liberté
Annie Jacques & Jean-Pierre Mouilleseaux, Gallimard, 1996, 176 p. (47/ Découvertes Gallimard)
La Saline d'Arc-et-Senans de Claude-Nicolas Ledoux: Ledoux, bâtisseur visionnaire
Article de Françoise Jaunin dans le "24 heures" du 3 juillet 1991
La Saline d'Arc-et-Senans de Claude-Nicolas Ledoux
Extraits de Jean-Marie Pérouse de Montclos, «Histoire de l'architecture française, de la Renaissance à la Révolution», Editions Mengès 1989, ISBN 2-85620-300-0.
Arc-et-Senans
Uitgebreide informatie over de Salines in Arc-et-Senans.

Zie voor meer links Google.


Terug naar de index.

Laatste wijziging: 2006-7-17 21:37 MET.

© Fabien van Mook